Κοσμογονία για μικρούς (και όχι μόνο)

«Στην αρχή ήταν νύχτα. Η νύχτα ήταν η αρχή. Κι ένας μεγάλος άνεμος σηκώθηκε και χώθηκε βαθιά μέσα στη νύχτα και τότε η νύχτα, λες κι ήτανε πουλάκι, γέννησε ένα αυγό. Ενα ασημένιο αυγό?»

Είναι αρχέγονη η επιθυμία του ανθρώπου να λύσει το αίνιγμα της δημιουργίας του κόσμου ? και, φυσικά, του ίδιου του εαυτού του. Ετσι δημιουργήθηκαν οι πρώτοι κοσμογονικοί και θεογονικοί μύθοι: των Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων, των Χετταίων, των Ελλήνων. Η «Θεογονία» του Ησιόδου αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη και πληρέστερη σύνθεση του είδους στη χώρα μας. Κι ήταν η πρώτη ύλη για να πλάσει ο Διονύσης Σαββόπουλος τους δικούς του μύθους ? στους τέσσερις τόμους της «Μυθολογίας» . Κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι απευθύνονται μόνο σε παιδιά αυτά τα τέσσερα βιβλία. «Ολες οι ηλικίες ταξιδεύουν εύπλοα μες στους μύθους», εξηγεί ο αρχαιολόγος και συγγραφέας και παιδικών βιβλίων Χρήστος Μπουλώτης (συνεργάτης της έκδοσης). «Αλλωστε, μπροστά σε μια αφήγηση που ξετυλίγεται μπροστά μας γεμάτη θαύματα, ξαναγινόμαστε όλοι παιδιά», λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος και ξετυλίγει την κόκκινη κλωστή του παραμυθιού.

1. Η νύχτα και το αβγό. (Διονύσης Σαββόπουλος, Μυθολογία)

 

2. Όταν οι Θεοί γκρέμισαν τους Τιτάνες. (Σαββόπουλος)

 

3. Η φωτιά του Προμηθέα. (Σαββόπουλος, Μυθολογία)

Η εικονογράφηση είναι της Φωτεινής Στεφανίδη, η οποία μαζί με την Ολγα Κοντονή υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια. Καθένα από τα τέσσερα βιβλία συνοδεύεται από cd που περιέχει αυτούσια την αφήγηση, λίγα τραγουδίσματα και λίγες μουσικές, που ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε επί τούτου, καθώς και τα «ηχητικά τοπία» που σχεδίασε ως υπόκρουση. Στην ηχογράφηση τον συνοδεύουν δύο κορυφαίοι μουσικοί, ο Σταύρος Λάντσιας και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου.