Φέτος η τάξη μας ΣΤ2, συμμετείχε στην παγκόσμια εβδομάδα δράσης για την εκπαίδευση 2017, της ΑCTIONAID. Η θεματική ήταν αφιερωμένη στο δικαίωμα των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση και  είχε τίτλο: Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, ένας κόσμος.  Με τη φετινή εκστρατεία δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα παιδιά πρόσφυγες σε κάθε γωνιά του κόσμου και στέλνουμε μηνύματα αποδοχής και συνεργασίας γιατί η ποιοτική εκπαίδευση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Άλλωστε η πρόσβαση στην εκπαίδευση έχει σημαντικά οφέλη στο άτομο, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία:

  • Η εκπαίδευση μειώνει την παγκόσμια φτώχεια. Καμία χώρα δεν έχει πετύχει γρήγορη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς το 40% των κατοίκων της να γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση.
  • Η εκπαίδευση συμβάλλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών. Κάθε επιπλέον χρόνος στο σχολείο μετά τη ηλικία των 8 ετών ισοδυναμεί με αύξηση σε 20% του μελλοντικού τους εισοδήματος.
  • Η εκπαίδευση μειώνει τον υποσιτισμό και την κακή διατροφή. ? Η εκπαίδευση συμβάλει στο να μειωθεί η βρεφική θνησιμότητα και να βελτιωθεί η μητρική υγεία. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι εάν όλα τα κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική ολοκλήρωναν το δημοτικό έως το 2030, θα αποτρέπονταν 3,5 εκατομμύρια θάνατοι παιδιών ανάμεσα στο 2050 και το 2060.
  • Η εκπαίδευση βελτιώνει την υγεία ολόκληρων κοινωνιών.
  • Η εκπαίδευση μειώνει την κοινωνική ανισότητα.
  • Η εκπαίδευση συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ειρηνικών και δημοκρατικών κοινωνιών.
  • Και σε ατομικό επίπεδο: τονώνει την αυτοπεποίθηση, διευρύνει τους ορίζοντες, μας κάνει πιο ανεξάρτητους, κοινωνικά ευαίσθητους, ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δράσης, μελετήσαμε το παραμύθι « Ο Μαχντί και ο χαρταετός του κόσμου» και υλοποιήσαμε διάφορες δραστηριότητες, δείγμα των οποίων βλέπετε στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Ταξιδέψαμε μαζί με τον χαρταετό και τον άνεμο, πάνω από το Αφγανιστάν, την Περσία, το Ιράκ, τη Συρία, την Τουρκία και την Ελλάδα.  Ζωγραφίσαμε χαρταετούς και γράψαμε μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης για όλα τα παιδιά του κόσμου. Κατανοήσαμε ότι οι πρόσφυγες έχουν δεξιότητες, ιδέες, ελπίδες και όνειρα? Είναι επίσης δυνατοί, δημιουργικοί και έχουν την ενέργεια και τη θέληση να διαμορφώσουν τη δική τους τύχη, αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία.