Εκπαιδευτικοί και μαθητές έξω από το σχολείο της Balcova

Εκπαιδευτικοί και μαθητές έξω από το σχολείο της Balcova

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στη Σμύρνη από την παιδαγωγική ομάδα Comenius του σχολείου μας. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι της αποστολής είχαν την ευκαιρία να  έρθουν σε επαφή με τις ομάδες των σχολείων των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
Οι συνάδελφοί μας από την Τουρκία διοργάνωσαν πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Ελλάδας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Καταλονίας (Ισπανίας). Στην άρτια διοργάνωση εντάχθηκε και η επίσκεψη στην Έφεσο η οποία έφερε σε επαφή τις συμμετέχουσες χώρες με την αρχαία ελληνική ιστορία.
Κατά τη διάρκεια της εξαήμερης επίσκεψης έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούσαν την εκπαίδευση γενικότερα, αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε χώρας ειδικότερα. Επιπρόσθετα αναδείχθηκαν καλές πρακτικές διδασκαλίας και μάθησης που αφορούσαν στη βιωματική προσέγγιση της γνώσης, όπως ήταν η παρασκευή αρωμάτων, η εκτέλεση πειραμάτων και οι διάφορες τεχνικές υλοποίησης πρωτότυπων εικαστικών κατασκευών.
Η φιλοξενία ήταν άψογη και σε καμία περίπτωση η ομάδα δεν ένιωσε ότι βρίσκεται σε ξένη χώρα. Οι εκπαιδευτικοί θέλουν να εκφράσουν ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στους εκπαιδευτικούς του σχολείου Balcova όσο και στις οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές του σχολείου μας. Οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες της Σμύρνης που βίωσε όλη η ελληνική αποστολή εκφράστηκαν μέσα από το μόνιμο χαμόγελο και την αναπόληση των επόμενων ημερών της καθημερινότητας της σχολικής ζωής. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν αναζωογονημένοι, με διάθεση για περαιτέρω συνεργασία και δημιουργικότητα, αλλά και με συναίσθηση της ευθύνης της τελευταίας διοργάνωσης που καλούνται να φέρουν εις πέρας κατά τη λήξη του Προγράμματος τον Ιούνιο του 2015.

 

Τι λένε οι μαθητές της αποστολής

__________

Τούρκοι, Λιθουανοί, Πολωνοί και Έλληνες μαθητές στο προαύλιο του σχολείου.

Πρόσφατα μας δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε μια εκδρομή στη Σμύρνη. Διοργανώθηκε από το σχολειό μας στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής εκπαιδευτικών και μαθητών, το γνωστό Comenius. Σε αυτή την εκδρομή συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Καταλονία, την Πολωνία, την Λιθουανία και την Τουρκία.
Στη Σμύρνη μεταφερθήκαμε αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης. Η ιδιαιτερότητα αυτής της εκδρομής ήταν ότι αντί να μείνουμε σε ένα ξενοδοχείο φιλοξενηθήκαμε από τούρκικες οικογένειες. Η οικογένεια που μας φιλοξένησε ήταν πολύ χαρούμενη και πάντα χαμογελαστή. Νιώσαμε πολύ άνετα σαν το σπίτι μας.
Είδαμε πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης. Αυτά που μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα από την επίσκεψη στην Τουρκία ήταν η Έφεσος, το Sat Kule και ο ζωολογικός κήπος. Ακόμη, όπως ήταν φυσικό, αποκτήσαμε παρά πολλές εμπειρίες. Επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά μια ξένη χωρά, βιώσαμε λίγο από τον τρόπο ζωής των κατοίκων μέσα από την οικογένεια και το σχολειό και δοκιμάσαμε τα παραδοσιακά φαγητά τους.
Όταν ήρθε η στιγμή της αποχώρησης, όλοι ήμασταν πολύ στενοχωρημένοι. Θα θέλαμε να μείνουμε λίγες μέρες περισσότερο. Είμαστε πολύ τυχεροί που συμμετείχαμε σε αυτό το πρόγραμμα. Ευχόμαστε να μας ξαναδοθεί μια τέτοια ευκαιρία. Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία που δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ.

Γιώργος Πανούσης
Δημήτρης Παπαδόπουλος

μαθητές της Στ΄

 

Στην Έφεσο της Μ. Ασίας

Εδώ και έναν χρόνο περίπου το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα, το Comenius.Το Comenius είναι ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο παιδιά από διάφορες χώρες συνομιλούν. Το πρόγραμμα αυτό μέχρι πριν από μερικές μέρες δεν μας φάνηκε τόσο ενδιαφέρον. Ώσπου ήρθε η στιγμή που θα συμμετείχαμε κι εμείς σε ένα από τα ταξίδια του προγράμματος. Στην αρχή ήμασταν πολύ ενθουσιασμένες όμως όσο περνούσαν οι μέρες αγχωνόμασταν όλο και περισσότερο.

Ταξιδέψαμε αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Σμύρνη, όπου συναντήσαμε τους δασκάλους της Τουρκίας. Αργότερα πήγαμε στο ξενοδοχείο στο οποίο μας περίμεναν οι γονείς των παιδιών που θα μας φιλοξενούσαν. Φτάσαμε στα σπίτια αργά το βράδυ και κοιμηθήκαμε. Ο χρόνος κυλούσε πολύ γρήγορα.

Το πρωί της Δευτέρας πήγαμε στο σχολείο μαζί με την Helin το κορίτσι που μας φιλοξενούσε. Εκεί μας περίμενε μια γιορτή καλωσορίσματος. Γνωρίσαμε πολλά παιδία από την Τουρκία αλλά και από τις υπόλοιπες φιλοξενούμενες χώρες και γίναμε φίλοι.

Ακολουθούσαμε καθημερινά το πρόγραμμα του σχολείου που ήταν πολύ ενδιαφέρον. Κάναμε χημεία, γυμναστική, τεχνικά και συμμετείχαμε σε ένα κουίζ τουρκικού λεξιλογίου. Το μεσημέρι τρώγαμε εκεί τοπικά φαγητά που τα μαγείρευαν οι γονείς των μαθητών.

Κάθε απόγευμα πηγαίναμε βόλτες. Πήγαμε σε ένα μεγάλο ζωολογικό κήπο, με πολλά άγρια ζώα, περπατήσαμε στη παραλία της Σμύρνης, η οποία είχε πολλές ομοιότητες με την παραλία της Θεσσαλονίκης και ανεβήκαμε σε άμαξα, κάναμε ψώνια στην αγορά, παίξαμε μπόουλινγκ και το τελευταίο βράδυ πήγαμε στο απόχεραιτηστήριο πάρτι στο σπίτι μιας φίλης μας της Felya.

Οι άνθρωποι ήταν πολύ φιλόξενοι. Από την αρχή μας φρόντισαν πολύ τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι που μέναμε. Τα παιδιά ήταν πολύ συμπαθητικά και γίναμε αμέσως φίλοι. Όταν γυρίσαμε στα σπίτια μας, μας έλειψαν όλοι.

Μετά από αυτό το ταξίδι καταλάβαμε πόσο διαφορετικοί είναι οι διάφοροι λαοί άλλα και πόσο πολύ μοιάζουμε τελικά όταν έρθουμε κοντά.

Δέσποινα Καπουσούζογλου

Μαγδαλινή Χαρίτου

Μαθήτριες της Ε΄